Shelly Clinic Psychology קלינקה שלי פסיכולוגיה

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT

 

 מה זה בכלל Cognitive Behavioral Therapy?

כולנו מפרשים את המציאות באופן שונה בהתאם לרקע שלנו האישיות הנטיות הגנטיות הסביבה ומה שלמדנו במהלך חיינו. אותה סיטואציה בדיוק יכולה להתפרש באופנים שונים אצל אנשים שונים. טיפול קוגניטיבי מתייחס לקוגניציה (הכרה) ולמידה, ומטרתו לאתר דפוסי חשיבה לא רצויים שנמצאים בבסיס של קשיים רבים. טיפול זה הוא יותר פרקטי במהותו, לרוב עם מספר פגישות מוגדר מראש  (בדר"כ בין 12 ל20 פגישות), וקיימים פרוטוקולים מסודרים ומובנים של טיפול בהפרעות שונות: הפרעות חרדה, דיכאון, פוסט טראומה אובססיביות קומפולסיביות ועוד. לטיפול מסוג זה יש ביסוס מחקרי טוב ורחב, והוא הטיפול המומלץ רפואית בהפרעות מסוימות (treatment of choice), ומוכח כיעיל ביותר במקרים מסוימים (בשילוב עם טיפול תרופתי או בלעדיו), למשל בטיפול בהפרעות חרדה ודיכאון.

 

באופן כללי, בטיפול מסוג זה ננסה לאתר תבניות חשיבה לא יעילות ואמונות בסיס שנמצאות "מאחורי הקלעים" של מה שגורם לבעיה:

למשל, אנשים בדיכאון נוטים להחשיב בחשיבה מוגברת של אשמה, ביקורת עצמית ופרשנות שלילית על המציאות ביחד עם ניבוי פסימי לעתיד (אני לא טוב מספיק, אני לא שווה כלום, אין תקווה, אף אחד לא מעריך אותי, הכל באשמתי וכו') שגורם למעגל של הלקאה עצמית שמוריד עוד יותר את המצב רוח (שמביא לירידה במוטיבציה ועשייה ושוב מגביר אשמה וערך עצמי נמוך וחוזר חלילה).

 

אנשים עם נטייה לחרדה נוטים לפרש את המציאות לעיתים באופן קטסטרופלי קיצוני ולא גמיש מחשבתית לדוגמה בחרדת בחינות: "אם אכשל בבחינה לא יצא ממני כלום בחיים אני כנראה כישלון/טיפש" "אני תמיד מאכזב את כולם", לעומת חשיבה רחבה וגמישה יותר על אפשרויות נוספות כגון:  "אם אכשל בבחינה אוכל לגשת למועד נוסף", "זה לא אומר עלי כלום, אצליח בבחינה הבאה" וכו'.

 

מה מטרת הטיפול?

אחת המטרות היא להבין את הבעיה והמקור שלה ולהתחיל לבנות ארגז כלים להתמודדות ושינוי, השאיפה היא בסופו של דבר שהמטופל יוכל בעזרת הכלים שהוא לומד בטיפול ליישם באופן עצמאי.

למשל במצבים של חרדה-נאתר את החשיבה מאחורי החרדה, ונלמד על מעגלי החרדה וההשפעה שלהם בממד הרגשי, ההתנהגותי הפיזיולוגי והחשיבתי. יחד ננסה למצוא את הדרך המתאימה ביותר על מנת ל"שבור" את מעגל החרדה, ולאמץ חשיבה יותר גמישה שמובילה בסופו של דבר להפחתת החרדה.

 

כיצד מתבצע הטיפול?

טיפול קוגניטיבי הוא טיפול מאוד שיתופי והדדי, השלב הראשון הוא המשגת הבעיה, על מנת להבין בדיוק במה מדובר, לאחר מכן מוקדש זמן על מנת להסביר וללמד על הבעיה והגורמים שלה (בשפה מקצועית psycho-education ). ישנם גם שיעורי בית, כדי שהפונה יוכל לעקוב וללמוד מה מקור הבעיה (ברמה חשיבתית/התנהגותית/רגשית/פיזית), וכיצד אפשר לשנות באופן אקטיבי את ההסתכלות והפעולות שקשורות לבעיה.

 

למי זה מתאים?

למי שסובל מכל סוג של חרדה, פוביה, או התקפי פאניקה, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, דיכאון, ערך עצמי נמוך קושי ביחסים, או כל מי שמחפש טיפול יותר מובנה וקצר לעזרה בבעיה נקודתית. מתאים לילדים נוער ומבוגרים.